Fra frukt til olje. Vi høster oliven

Oliven-innhøsting i Kalamata, Hellas var en ny og fin erfaring.
Den beste oljen er den du presser selv. Fra trær som ikke er sprøytet, og hvor frukten er presset umiddelbart etter innhøsting.

Jeg hadde noen riktig hyggelige dager i Kalamata i begynnelsen av desember, da jeg fikk jobbe sammen med Fotis Kontargiris og hans familie under oliven-innhøstingen.

Med tre generasjoner på plass, gikk arbeidet så fint. De eldre kunne lære bort til de yngre, og det var jobb til alle. Fotis og svigerfar sagde ned grener som skulle tynnes ut, med ei motorsag med langt skaft. Vi andre ristet ned de gjenhengende olivenene fra greinene, slik at de falt ned på presenningen under treet. Greinene som var saget ned, ble båret bort til en liten maskin som pisket frukten av greinene. Frukten ble deretter løftet opp i strisekker. Ca 30 trær ga 600 kilo oliven.

Som etter kaldpressing ga 100 liter nydelig helt førsteklasses olje med et flott grønnskjær i fargen. For den som er glad i oliven, tror jeg dette er den optimale måten å skaffe gode råvarer til eget kjøkken.

Opplevelsen ble ikke mindre av alle smil og vennlige kommentarer fra alle som deltok. Lunsjene inntok vi på et pledd lagt ut på bakken i olivenlunden. Mor satte frem røde saftige tomater, salt blandet med oregano, godt brød som vi dyppet i hjemmelaget olivenolje og ost. Bedre lunsj har jeg sjelden fått. Stor takk til Fotis, Vassiliki, Tziovanna, Kostas, Katarina og alle dere andre for at jeg fikk ta del i denne viktige tradisjonen. Jeg hjelper gjerne også ved neste innhøsting. Nå står det fem liter av den nydeligste olivenolje i matboden som et godt minne å ta frem til mange måltider utover vinteren. I november 2023 blir det ny tur for opplevelsesglade deltakere som kan finne på å like å lage sin egen olivenolje. Send epost til ole@kajakk-adventures.no hvis du vil vite mer om hvordan du kan bli med.

Drift og utvikling: Agreed AS