11. november flyr vi fra Oslo til Athen.
Der blir vi møtt på flyplassen, og kjører direkte en tre timers tur til Kalamata i minibuss. Reisen over fjellene og ned i den vakre Kalamatadalen gir deg de første glimtene av Hellas’ vakre landskap og olivenlunder. Ved ankomst til Kalamata, sjekker vi inn på et fire stjerners hotell nede ved stranda. Vi får en fin anledning til et bad i sjøen, og vasker av oss reisen. Vel innsjekket inviteres vi til en hyggelig tradisjonell gresk souvlaki middag. Der blir vi bedre kjent med hverandre og guidene våre for den kommende uken.
Kalamata er et flott reisemål med en herlig kombinasjon av byliv og strandliv. Byen har en livlig atmosfære, kulturelle arrangementer og festivaler. Den lange strandpromenaden inviterer til avslappende dager ved havet, og du kan også utforske lokale butikker og kjøpe de berømte Kalamataolivenene.
Dag 2. Fottur gjennom Ridomo Gorge
Etter en god frokost, drar vi ut på fottur gjennom den imponerende Ridomo Gorge, en tur på 11 kilometer. Vi går på en god sti ned til bunnen av en kløft, og går på tørrlagt elvebunn (ta med gode sko) dekket av små og store steiner. Det blir gåing og litt klyving over de store steinblokkene. På begge sider er det et frodige landskap i grønt hvor vi kan lukte skogen. Kløften blir stadig smalere, og til slutt ser vi himmelen som en liten sprekk langt over oss. Den rå skjønnheten som kommer frem når vi tenker på vannets ville dans gjennom kløften etter kraftig regn er spennende. Fotturen tar oss gjennom ulike geologiske formasjoner og gir rikelig med muligheter for å ta fantastiske bilder. Vår lokalkjente guide vil fortelle regionens flora, fauna og historie. Underveis blir det servert lunsj med regionale delikatesser. Vi avslutter turen med å ta oss ut av kløften og delvis opp på fjellet, og følger en bred sti tilbake der vi startet. Etterpå blir det en kort kjøretur tilbake til Kalamata for ettermiddagsbad og avslapning. Middag denne kvelden bestemmer du selv. Kalamata har et rikt utvalg av gode spisesteder, særlig i den koselige gamlebyen.
Dag 3 Utforsk skjønnheten på to hjul! Med el-sykkel i Taygetos-fjellene:
Turens lengde: 35 km Stigning: 581 m Nedstigning: 1886 m Varighet: 4 timer
På den tredje dagen blir vi kjørt opp i fjellet. Deretter sykler vi med el-sykler gjennom de pittoreske Taygetos-fjellene. Denne naturskjønne ruten gir panoramautsikt, frisk fjelluft og en fin fysisk aktivitet. Dagens utflukt vil inkludere stopp for piknik og kikke utover fra flotte utsiktspunkt, slik at du kan sette pris på naturen rundt deg. Underveis vil guiden fortelle om fjellets økosystem og historie. Sykkelturen avsluttes nede i Kalamata, der du kan vaske av deg sykkelturen med en god svømmetur i sjøen og avslapping på stranden utenfor hotellet. Om kvelden kan du innta middag på en tradisjonell taverna som du velger selv. Gjerne etter tips fra guiden.
Dag 4. Et besøk i gamle Messinia
I dag får du en pause fra fysisk aktivitet når du besøker den gamle byen Messinia. Dette historiske stedet, med sine godt bevarte ruiner, gir et fascinerende glimt inn i Hellas’ rike fortid. Dagen er perfekt for den historisk interesserte. En kunnskapsrik guide vil lede utflukten og fortelle historier om stedets betydning og dagliglivet i antikken. Lunsjen blir servert på et bysantinsk kloster nær det arkeologiske området, der du kan nyte greske retter laget med ferske lokale ingredienser. Etter lunsj går turen tilbake til Kalamata for egentid og middag etter eget valg om kvelden. .
Dag 5. Oliveninnhøsting
I dag vil du delta i den tradisjonelle olivenhøstingen sammen med Fotis`familie. Her får du innblikk i hvilken betydning oliven har for gresk kultur og matlaging. Sammen med familien vil du plukke oliven som senere blir til økologisk olivenolje. Dagen vil også inkludere besøk til ei lokal olivenpresse, der du får se prosessen med å lage olje fra oliven du selv har høstet. Du får muligheten til å smake på ulike varianter av ferskpresset olivenolje, servert med ferskt brød og lokale oster. Ferskpresset olivenolje har helt andre smaker enn den vi får på flaske her hjemme. Ettermiddagen er fri til å nyte Kalamatas strandpromenade. Guiden vil foreslå middag på et lokalt spisested som tilbyr ulike retter rikt basert på olivenolje.
Dag 6 Oliveninnhøsting
Nå begynner vi å bli kjent med arbeidslaget, og kan kjenne på respekten det gir å jobbe sammen med folk du ikke kjente før. Det er slik man får gode ekte venner, utenfor masseturismen, innenfor en eldgammel landbrukstradisjon. Arbeidet gir mulighet for å knytte bånd med lokale bønder. Og du vil lære mye om hva som gjør at en olivenolje har høy kvalitet. Om ettermiddagen kan du delta på et matlagingskurs der du vil lære å tilberede tradisjonelle greske retter ved hjelp av den olivenoljen du har høstet. Middagen blir en fest av dine egne kreasjoner supplert med lokale viner og gode historier.
Dag 7. Med kajakken ut på Navarino Bay
Vi skal ut på en spennende havkajakkopplevelse i Navarino Bay der vi finner Voidokilia beach. Gjennom krystallklart vann skal vi padle og utforske skjulte viker, besøke ubebodde øyer og kanskje møte marint liv. Fargene og skjønnheten i kombinasjon med fysisk aktivitet gir et unikt møte med den greske kysten. Guiden kjenner området godt, og vil kunne fortelle om økosystemet og arbeid som gjøres for å bevare livet i havet lokalt. Vi får lunsj bestående av lokale delikatesser mens du slapper på stranda. Selvsagt blir det tid til et deilig bad i flotte omgivelser. På ettermiddagen kjører vi tilbake til Kalamata. Litt ut på kvelden blir det avskjedsmiddag med våre nye venner på et naturskjønt sted. En siste sjanse på denne turen til å nyte gresk gjestfrihet og god mat.
Dag 8. Hjemreise
Du rekker et siste bad i Kalamatabukta før frokost, og etterhvert avreise fra Kalamata til Athen. Tilbakereisen gir tid til å reflektere over ukens opplevelser. Før du går inn i flyplassens travle verden, tar du med deg uforglemmelige minner og en smak av det autentiske Hellas inn i den norske vinteren.