Endelig fikk jeg testet vinterens nyanskaffelse. En håndlaget norskprodusert mellomting mellom ei eskimoåre og ei wingåre. Det ble kjærlighet, om ikke ved første åretak, så etter første dag. Lenge har jeg padlet ei tradisjonell wingåre med maratonblad egnet for langturer. Men ofte også ei enkel eskimoåre i laminert gran, laget av vår lokale åretrollmann på Hamar, Øivind Krogrud. Men i vinter knakk grana i et ublidt møte med noen steiner som lå for nært overflata da jeg skulle opp på isen. Dermed trengte jeg en ny partner på vannet.
Avanaq åra var fin fordi den først og fremst satt godt i hånda. Lett vekt og passe ru overflate på det ovale skaftet sikret hånda mot å skli ved padletakene. Dernest så tar bladet med den forsiktige wingformen akkurat passe mye i vannet, til at den skovler nok vann, men ikke så mye at man får følelse av at åra sitter fast. Det gir mindre slitasje på senefester og muskler. Årebladet er likevel så smalt at det fanger lite vind når det blåser opp, og man kan sette åra ganske tett på kajakken uten å slå borti skroget. Åra oppleves som ganske stiv og responsiv. På kalde dager, stjeler heller ikke karbonfibrene varme fra hendene. Det er litt mer drypp fra årebladet enn en eskimoåre, likevel padler den ganske stille.
For meg har ei god åre blitt viktigere enn en god kajakk. Legg heller noen kroner i god kvalitet på åra, og du får godt utbytte av turene. Padler du med en frekvens på 50-60 tak i minuttet, passerer du fort 3000 padletak i timen. Slik merker muskler og sener. Avannaq-åra synes jeg tar godt vare på både kroppen og ønske om å holde god fart.
Fakta:
Åra: 215 cm lang 10 cm bred. Passet fint til mine egne 183 cm
Vekt: 620 g
Pris: 4.200,-NOK inkl. MVA.
Spesialutførelser er mulig, som forsterkede tupper med High Performance Aramid fiber Kevlar eller Technora, eller spesielle mål.
Omtalen er skrevet uten forbindelse til produsent eller økonomisk utbytte. Kun ment som et godt råd.